חיפוש

חיפוש עפ"י נושאים:

חיפוש חופשי:

שאלה:

מה כלול באיסור בקטניות?

תשובה:


הערה מקדימה:
 האגרות משה (או"ח, ג, סג) סובר לענין קטניות שרק מין שידוע שהיה בתקופת הגזירה נאסרו והנם בכלל האיסור ולא מה שנתחדש אחר כך.

 בקטניות כלולים המאכלים הבאים:
אורז, אספסת, אפונה, דוחן, חומוס, חילבה, חמניות, חרדל, כוסמת (גרצ'קע, גריקא ולא כוסמין שהם מין דגן), כרכום,כרשינה, לוביה, לוף, סויה, ספיר, עדשים, פול, פלסילוס, פרגין, פשתן, קטנית, קימל כמון, קנבוס, שעועית, שומשום, טורמוס, תירס, תילתן, תמרינד, הודי. גם מוצרים העשוים מקטניות אלו כלולים, כגון קורנפלקס, קורנפלור המופקים מתירס ופריכיות אורז. החרדל והפשתן אינם קטניות אלא שנהגו לאסרם מפני שגדלים בשרביטים כדוגמת קטניות.
לגבי בוטנים נהגו בירושלים ובמקומות רבים שלא לאוכלם ומי שלא יודע אם נהגו במשפחתו להחמיר בהם רשאי לאוכלם. לגבי קינואה יש מחמירים ויש מתירים אם נכלל באיסור קטניות בפסח, הנוהגים כמתירים עליהם לשים לב שלא מעורב בו מיני דגן.
קמח תפוחי אדמה מותר בפסח כיון שזה לא היה בזמן האיסור באירופה.
לענין שמן בפסח ראה שאלה אחרת באתר זה.

פוסק: הרב אליעזר מלמד

ספר: פניני - הלכה

מקור: פסח, מנהג קטניות סעיפים ד-ו ובהערות וראה גם אג"מ,או"ח,ג',סג

תשובה נוספת:

אין להכליל את הקינואה בגזירת קטניות.

פוסק: הרב רחמים ברכיהו - טלמון

ספר: רב שיח

מקור: חלק א סימן סז וראה אגרות משה, או"ח ח"ג סימן סג

הלכה למעשה יש להתייעץ עם מורה הוראה

חפשו עוד ב: פסח

חזרה לדף הקודם
הרשמה להלכה יומית
שם:
דוא"ל:
שליחה