חיפוש

חיפוש עפ"י נושאים:

חיפוש חופשי:

שאלה:

מה לעשות עם מוצרים שאין להם הכשר מיוחד לפסח?

תשובה:

מוצרים שאין להם הכשר לפסח- מה לעשות איתם? (קול צופיך 763)- בעריכת הרב כץ מארגון כושרות והרב בר גיורא הרבנות הראשית תשע"ה

 גלגל למטה....לטבלה

אבקת אפייה

למכור

בדרך כלל אין בה חמץ, כיוון שעשויה מעמילן תירס. יש אבקות אפייה שעשויות מעמילן חיטה. לכן, ראוי למוכרן אם אין להם הכשר לפסח, אך אין צורך לבער.

אבקת מרק

לבער

ישנן חברות המוסיפות קמח וסוכרים כמו דקסטרוזה ודקסטרון שהם חשש חמץ גמור. צריך לבדוק במרכיבים. אם יש הכשר טוב לפסח – מותר

אבקת סוכר

להצניע

כי אין הכשר, נארזה במקום שאולי יש בו חמץ.

אבקת פלאפל

לבער

ישנן אבקות שמערבים בהם תערובת חמץ גמור

אבקת קקאו

להצניע

כי אין הכשר, נארזה במקום שאולי יש בו חמץ.

אבקת שוקו

למכור

עלולה להכיל תמציות, או עמילנים שמופקים מחמץ

אובלטים

לבער

חמץ גמור

אורז לבן או שחור

להשתמש או להצניע

אורז הוא קטנית ולא חמץ, מי שאוכל אורז ירכוש אורז עם תווית "כשר לפסח", משום שלפעמים האורז נארז בטחנות ובבתי אריזה שיש בהם קמחים או סולת. בכל מקרה יש לבודקו שלוש פעמים לפני שימוש לפני הפסח

אטריות

לבער

חמץ

אינסטנט פודינג

למכור

אם אין הכשר לפסח - עלול להכיל עמילן חיטה ותמציות שמופקות מחמץ.

אלכוהול מיובא

לבער או למכור

רוב האלכוהול המיובא שאין לו הכשר לפסח הוא בחשש חמץ גמור, בדיעבד אפשר למכור בגלל הספק

אקונומיקה ונוזל ניקוי כלים

להשתמש

חומרי ניקוי הינם פגומים לאכילה ועל כן אינם צריכים הכשר לפסח.

בוטנים אמריקאים

לבער

מצופים חמץ

בורגול ושיבולת שועל (קוואקר)

לבער

מורטבים בתהליך ייצורם לכן יש בהם חשש חמץ.

בורגול יבש שלא מורטב ביצור

להצניע

 יש לברר אצל היצרן אם באמת הוא לא הורטב בתהליך העיבוד

בורקס קפוא

לבער

חמץ גמור

ביסקוויטים, בייגל ביסלי, ג'חנון, גביעי גלידה, כיף כף, פסק זמן, קליק 

לבער

חמץ גמור

בירה

לבער

חמץ גמור

במבה

להצניע

קטניות. אין בה חמץ.

בשר צמחי

לבער או למכור

עלול להכיל קמח חיטה וגלוטן. אם יש הכשר טוב לפסח – מותר

גלוטן

לבער

חומר גלם שעשוי מחיטה בדרך כלל

ג'לי

למכור

יכול להכיל מלח לימון, וייתכן שהוא יוצר מעמילן חיטה.

גלידות שאינן מכילות עוגיות

למכור

בגלידות יש מלח לימון, וייתכן שהוא הופק מחמץ. גם בתמציות טעם שהוכנסו לגלידה יש לעתים אלכוהול שהופק מחמץ.

גלידה עם עוגיות

לבער

חמץ

גרגירי חיטה, גריסים

למכור. המהדרים יבערו

בדרך כלל גרעיני החיטה נרחצים או מושרים במים. אין חובה לבער – בגלל הספק. חיטה בהשגחת "העדה החרדית" אינה נרחצת במים.

גרנולה

לבער

חמץ גמור

גרעינים ופיצוחים – לא קלויים

להצניע או להשתמש

נחשבים קטניות ותלוי במנהג

גרעינים ופיצוחים  קלויים

למכור, המהדרים יבערו

בדרך כלל הקלייה נעשית בתערובת של מים מלח וקמח רגיל כדי לדבק. לפעמים עושים זאת בקמח תפוחי אדמה, בגלל הספק ניתן לסמוך על מכירה לגוי. בדיעבד מותר אחרי פסח כי אין בהם כזית חמץ

דאודורנט

להשתמש

לא נספג בגוף

דבש

להצניע

 

דג מצופה פרורים

לבער

הציפוי הוא חמץ גמור

דגים טריים

להשתמש

 

דגים קפואים ללא הכשר

להצניע

בדרך כלל משתמשים בסודיום פוספט להוספת מים. לעתים רחוקות מוסיפים להם עמילנים.

דגני בוקר

בדרך כלל – לבער

יש הרבה סוגים שבהם יש חמץ של ממש או לתת או מחמשת מיני דגן. ולכן צריך לבער. אם דגני הבוקר מכילים רק תירס וכד' – אין צורך לבער

דוחן

להשתמש

מותר לקיימו למי שנוהג לאכול קטניות. או לבעלי חיים

דייסה מטרנה ללא הכשר לפסח

למכור

דייסה מטרנה עלולה להכיל חמץ. לרכוש מבעוד מועד  מטרנה עם הכשר לפסח.

דייסת קורנפלור

למכור

לעתים נדירות יכולה להכיל גם עמילן חיטה.

וודקה מיובאת

לבער

בדרך כלל חמץ גמור. וודקה בהשגחת "העדה החרדית" אינה מכילה חמץ,

ופלים (גם מצופים)

לבער

חמץ גמור

ויטמינים

למכור

בכל סוגי הוויטמינים שאין הכשר לפסח - ייתכן שיש חמץ.

ויסקי

לבער 

עשוי מחמץ. במקום הפסד מרובה, ניתן להקל ולמכור.

חומץ – ללא הכשר לפסח

למכור

לפעמים מיוצר בלא חשש חמץ כלל, ולפעמים מיוצר בתהליך תסיסה עם חומרים שיש בהם חשש חמץ.

חומץ סינטטי

להצניע

אינו מכיל חמץ.

חומצת לימון. מלח לימון. חומצה ציטרית. Citric acid

למכור

מיוצרת על בסיס תסיסת סוכרים, עלולה להיות מופקת מחמץ. מוצרים שמכילים חומצת לימון ואין עליהם הכשר לפסח – הם ספק, ולכן למכור ולא להשתמש.

חומרי ניקיון

להשתמש

אין חמץ, וגם אם יש - אין הוא ראוי למאכל כלב.

חיטה

למכור. המהדרים יבערו

בדרך כלל גרעיני החיטה נרחצים או מושרים במים. אין חובה לבער – כיון שמדובר ספק.

חיטה מגידולי ארץ ישראל

להצניע

בדרך כלל גרעיני החיטה מגידולי ארץ ישראל לא נרחצים ולא מושרים במים. גם חיטה בהשגחת "העדה החרדית" אינה נרחצת במים.

חיטה תפוחה

לבער

חשש חמץ גמור

חילבה

להצניע

יש בחילבה תערובת גרגירי חיטה. וצריך ברירה

חלווה – חלבה

להצניע או להשתמש

החלווה  עשויה משומשום טחון. השומשום הוא קטנית ולא חמץ. מי שנוהג לאכול קטניות טחינה וחלווה – יכול לאכול אם יש עליה הכשר

חלווה ללא סוכר וללא הכשר לפסח

למכור

בחלווה ללא סוכר יש תוספת סורביטל, ויש בו חשש חמץ.

חמאת בוטנים ללא הכשר לפסח

למכור

בדרך כלל מוסיפים לה אחוז קטן של אמולסיפייר ומוצר עמילן, ויש בהם חשש חמץ.

חרדל – ללא הכשר לפסח

לבער

ממרח חרדל מכיל בדרך כלל סובין שהוא קליפת הדגן. בדרך כלל הוא מכיל עמילנים בתור מייצבים, וייתכן שהם הופקו מחיטה. בדיעבד מותר אחרי הפסח כי אין בקופסת חרדל רגילה כזית דגן.

טחינה

להצניע או להשתמש

הטחינה עשויה משומשום טחון. השומשום הוא קטנית ולא חמץ. מי שנוהג לאכול קטניות וטחינה – יכול לאכול אם יש עליה הכשר

יין מתוצרת הארץ ללא הכשר לפסח

להצניע

רוב היינות כשרים לפסח כל השנה. אם לא כתוב "כשר לפסח" – לא להשתמש, אבל אין לבער או למכור. אם כתוב כשר משנה קודמת – אין בכך חשש

כוסמין

לבער

כוסמין - חמשת מיני דגן ויכולים להחמיץ במגע עם מים. (שימו לב, כוסמת אינה כוסמין ואינה חמץ אלא קטנית)

כוסמת

להצניע

כוסמת אינה חמץ אלא קטנית (שימו לב, כוסמין הם מחמשת מיני דגן ויכולים להחמיץ).

חד פעמי פלסטיק

להשתמש

אינם מכילים חמץ.

כלים חד-פעמיים מקרטון או מנייר וכן נייר סופג

להצניע

מערבים עמילן בשעת הייצור כדי לדבק את סיבי הנייר ולהחליק אותו מבחוץ. עמילן יכול להיות מחיטה, תירס או מתפוחי אדמה וטפיוקה. לכן כוסות וצלחות נייר צריכות הכשר. אם יש הכשר – ניתן להשתמש

כמון

למכור

יש סבירות גבוהה שמעורב בו חמץ. בדיעבד לא נאסר אחרי הפסח בשימוש, כי אין כזית חמץ בכל התערובת. אם יש הכשר טוב – ניתן להשתמש

ליקר ללא הכשר לפסח

למכור

יכול להכיל אלכוהול ומייצבים שהופקו מחמץ. בדיעבד לא נאסר אחרי הפסח בשימוש, כי אין כזית חמץ בכל התערובת. אם יש הכשר טוב – ניתן להשתמש

לפתית – שמן לפתית

להצניע

לדעת הרב אליהו זצ"ל לפתית אינם קטניות. יש פוסקים שסוברים ששמן קנולה הוא קטניות, ויש אוסרים בגלל חשש תערובת חיטה. ולמעשה כל אחד ישאל את רבו.

מזון לבעלי חיים

לבער

ברובם יש חמץ גמור.

מטרנה

להשתמש

מטרנה חלבי שלב 1 2 3. מטרנה אקסטרה קר שלב 1 2 3 מטרנה נוטרילאק למהדרין שלב 1 2 מטרנה למהדרין שלב 1 2 3 מטרנה צמחית (פרווה). מטרנה צמחית מגיל לידה עד גיל שנה. מטרנה צמחית מגיל שנה ואילך. דייסת מטרנה אורז. דייסת מטרנה וניל. דייסת מטרנה קורנפלור. דייסת גם וגם מטרנה קורנפלור.

מטרנה ללא הכשר לפסח

למכור

בדיעבד מותר אחרי הפסח בשימוש, כי אין כזית חמץ בכל התערובת

מי סודה

להשתמש

אין חשש חמץ בתערובת הגז

מיונז ללא הכשר לפסח

להשאיר

לא חמץ. בדיעבד מותר אחרי הפסח בשימוש, כי אין כזית חמץ בכל התערובת

מים מהכנרת

להשתמש

אין חשש חמץ בתערובת המים 

מיץ לימון משומר ללא הכשר

למכור

יש מיץ לימון שמעורב בו מלח לימון, וייתכן שהוא הופק מחמץ. אם יש הכשר טוב – ניתן להשתמש

מלח  לימון

למכור

מיוצרת על בסיס תסיסת סוכרים, עלולה להיות מופקת מחמץ. אם יש הכשר טוב – ניתן להשתמש

מסטיקים ללא הכשר לפסח

 למכור

יש מהם שנעשים בתערובת חמץ וגלוקוזה. אם יש הכשר טוב – ניתן להשתמש. מותר אחרי הפסח בשימוש, כי אין כזית חמץ בכל התערובת

מפות ניילון, ניירות עטיפה למדפים

להשתמש

אין בהם חמץ.

מפיות נייר

להשתמש

בדרך כלל אין בעיית כשרות לפסח

מרגרינה בטעמים ללא הכשר לפסח

למכור

מכילה תמציות שייתכן שהופקו מחמץ.

מרגרינה בלא טעם ללא הכשר לפסח

להצניע או להשתמש

מכילה קטניות. מי שאוכל שמן קטניות – יכול להשתמש אם יש הכשר. יש אוכלים קטניות ולא אוכלים שמן קטניות ומימלא לא אוכלים מרגרינה.

משחת שינים ושפתונים

להצניע

אסור בשימוש. אם לא משתמשים - לא צריך לבער.

משקאות חריפים - ויסקי, בירה, וודקה

לבער

ויסקי, בירה, חמץ גמור. וודקה – ספק חמץ

משקאות חריפים שאינם עשויים מחמץ

למכור

משקאות חריפים עלולים להכיל תמציות ואלכוהול, וייתכן שהופקו מחמץ

משקאות קלים דיאט ללא הכשר

להצניע

יש בהם ממתיק מלאכותי שנקרא 'אספרטיים', והוא עלול להיות מופק מקטניות.

נבט חיטה

למכור, וכדאי לבער

לפעמים מחמיץ

נוטרילון באישור הרבנות הראשית

להשתמש

נוטרילון AR / נוטרילון HA / נוטרילון קומפורט /נוטרילון ללא לקטוז / נוטרילון פגים / נוטרילון שלב 1 2 3

נייר אלומיניום  - נייר כסף

להשתמש

על פי בדיקות הרבנות הראשית לא מייצרים בשנים האחרונות נייר עם חומר משיחה מן החי או מחמץ.

נייר אפייה ללא הכשר

להצניע

לרוב מצופה בסיליקון יש מצפים את הנייר בעמילן מחמץ. לכן לא משתמשים בלי הכשר

נייר אריזה המיוצר בארץ

להשתמש

מצופה בעמילן תירס. בפסח מצופה בעמילן תפוחי אדמה. הציפוי לא יורד בשימוש במוצרים קרים ויבשים.

נקטר ללא הכשר

למכור

חשש חמץ בתמציות

נקניקיות צמחיות או בשריות

לבער או למכור

עלול להכיל קמח חיטה וגלוטן.

סבון גוף, שמפו, קרם גוף,

להצניע

אם יש הכשר – להשתמש. אם אין הכשר - לא להשתמש ולא לבער

סובין

למכור

חשש חמץ

סוכר וניל

למכור

לפעמים יש בו עמילן, ותמצית הווניל עלולה להכיל אלכוהול שהופק מחמץ.

סוכר ללא הכשר לפסח

להצניע

אם אין הכשר עלול להכיל קטניות. בייצור הסוכר מסלק סוכר מתוצרת אירופה, לפעמים משתמשים בחומר שמכיל קטניות.

סוכרזית  וממתיקים אחרים שמכילים סוכרזית

למכור

מעורבים בהם דקסטרוזה או מלטו דקסטרין, ולפעמים ממתיק נוזלי שמכיל סורביטל, ועלול להיות בהם קטניות או חמץ גמור.

סולת

לבער

יש חשש שעירבו מים בתהליך הייצור.

סילאן

למכור

אם יש הכשר – אין בעיה. בסילאן טבעי אין בעיה. בסילאן שמיוצר בארץ מערבבים תמציות ועמילנים. בדיעבד לא נאסר אחרי הפסח

סימילאק

להשתמש

 סימילאק אדבנס פלוס שלב 1 2 3. סימילאק למהדרין שלב 1 2 3. סימילאק אדבנס פלוס מוכן להזנה. קאר ספּיישל סימילאק. סימילאק שלב 1 2 3 שלב טופ סימילאק. סימילאק איזומיל. סימילאק איזומיל טַף. מעשיר חלב אם. סימילאק ג'נטל. סימילאק נאושור. סימילאק אלימנטום. סימילאק 2  1 קומפורט

סרדינים

להצניע

קטניות או חשש לקטניות בשמן הדגים

עדשים

להשתמש

קטניות

עדשים אדומות

למכור

מורחים עליהן ויטמין c  ויש בו חשש חמץ

עוגות קפואות

לבער

חמץ גמור

עופות לא מעובדים

להשתמש

אנו לא חוששים כיון שעופות לא משווקים היום עם זפק.

עמילן ללא הכשר

למכור

בארץ – מיוצר מקטניות / בחו"ל – חשש לתערובת חמץ

פודינג ללא הכשר

למכור

עלול להכיל עמילן חיטה ותמציות שמופקות מחמץ.

פיצוחים  קלויים

למכור, והמהדרין לבער

הקלייה נעשית בתערובת מים וקמח חיטה או קמח תפוחי אדמה, בגלל הספק, ניתן לסמוך על המכירה. בדיעבד מותר כי אין בהם כזית חמץ

פירות יבשים

למכור

יש שמשתמשים בעמילנים לספיגת לחות בתהליך הייצור, יש שמוסיפים תמציות חשש חמץ. אפשר לסמוך על המכירה כיון שמדובר בחשש.

פריכיות אורז פצפוצי אורז

להצניע או למכור

עלולים להכיל תערובת מחמשת מיני דגן.

פריכיות מחמשת מיני דגן

לבער

בתהליך הייצור נוצר מגע עם מים. בדיעבד מותר כי אין ודאות שהחמיץ

מקרונים, פתיתים, פסטה, קוסקוס

לבער

חמץ גמור

צ'יפס טבעי ללא הכשר לפסח

להצניע

אינו מכיל חמץ.

צ'יקו

להצניע או למכור

היום לא חמץ. בפרסום של "העדה החרדית" נכתב שיש בו חשש חמץ, ולכן המחמיר למכור תבוא עליו ברכה.

קופסאות שימורים ללא הכשר לפסח

להצניע

רוב קופסאות השימורים מכילות מלח לימון ותמציות טעם. יש קופסאות שמכילות חומץ, והוא עלול להיות מיוצר מחמץ.

קורנפלור

להצניע

עשוי קטניות, צריך הכשר לפסח לאוכלי קטניות גם בגלל האריזה וגם בגלל שלעתים נדירות הוא יכול להכיל גם עמילן חיטה.

קורנפלקס

לבער

מכיל לתת שעורה שהוא חמץ, לבדוק במרכיבים

קטניות

להצניע או להשתמש

מי שנוהג להשתמש בקטניות – משתמש בהם רק אחרי בדיקה מדוקדקת. וראוי לבדוק לפני הפסח.  

קטשופ ללא הכשר

למכור

מכיל חומץ ותמציות שעלולות להכיל חמץ.

קינואה

להשתמש אחרי בדיקה

יש אומרים שקינואה הוא קטנית, אבל לא נהוג להחמיר כן. לעומת זאת מעורב בו הרבה חיטה. וצריך ברירה

קמח חיטה מלא שיפון תוצרת הארץ

להצניע

בדרך כלל גרעיני החיטה אלה לא נרחצים ולא מושרים במים.

קמח חיטה רגיל

למכור

בדרך כלל גרעיני החיטה נרחצים או מושרים במים.

קמח תירס

להצניע

בדרך כלל התירס בשדה מעורב עם חיטה

קפה בטעמים (וניל, מקופלת וכדומה)

למכור

מכיל תמציות טעם

קפה נמס ללא הכשר לפסח

להצניע

אינו מכיל חמץ. לא להשתמש לכתחילה בלי הכשר לפסח בגלל האריזה.

קפה שחור

להצניע

אינו מכיל חמץ. לא להשתמש לכתחילה בלי הכשר לפסח בגלל האריזה.

קציצות דגים/בשר

למכור או לבער

חשש לתערובת חמץ גמור

קקאו טהור

להצניע

אינו מכיל חמץ. לא להשתמש לכתחילה בלי הכשר לפסח בגלל האריזה.

קרם ללא הכשר

להצניע

נספג בגוף ואסור בשימוש בלי הכשר לפסח

קרמבו

לבער

על בסיס ביסקוויט חמץ

קרקר

לבער

חמץ גמור

רוטב סויה – ללא הכשר לפסח

לבער

ברוטב סויה אמִתי משתמשים בחיטה, ולכן הוא חמץ גמור וראוי לבערו. לבדוק במרכיבים

רום

למכור

מכיל תמציות שמופקות מחמץ.

ריבה

למכור

מכילה תמציות, עמילנים וחומרים אחרים, והם עלולים להיות חמץ.

ריץ'

להצניע

אינו מכיל חמץ אלא קטניות.

שוקולד ללא הכשר

למכור

עלול להכיל תמציות שמופקות מחמץ.

גפילטע-פיש,

לבער או למכור

מכילים קמח חיטה וצריך לבער, לפעמים הם מכילים קמח תפוחי אדמה, ומספק אפשר למכור לנכרי.

שימורים ללא הכשר

להצניע

רוב קופסאות השימורים מכילות מלח לימון ותמציות טעם. יש קופסאות שמכילות חומץ, והוא עלול להיות מיוצר מחמץ.

שלווה

למכור

בתהליך הייצור בדרך כלל אין מעורבים מים, אך לפעמים מוסיפים מים, כדי לזרז את ההתנפחות.

שמן כותנה

להצניע או להשתמש

כותנה אינה קטניות. ויש מתירים שימוש אם יש הכשר. יש מחמירים להחשיבה כקטניות.

שמן קנולה – ליפתית

להצניע או להשתמש

נעשה מזרעי לפתית שאינם קטניות. אם יש הכשר לפסח  אפשר להשתמש. יש פוסקים שסוברים ששמן קנולה הוא קטניות, ולמעשה כל אחד ישאל את רבו.

שמפו וסבון גוף

להצניע

אם יש הכשר – להשתמש. אם אין הכשר - לא להשתמש ולא לשרוף

שמרי בירה

לבער

חמץ גמור

שמרים יבשים

למכור

שמרים הם פטריות חד-תאיות, והן אינן חמץ, אך לעתים קרובות יש בשמרים גם מלח לימון שפעמים מופק מחמץ, ולעתים גם אלכוהול.

שניצל מצופה

לבער

הציפוי הוא חמץ גמור

שקדי מרק

לבער

חמץ גמור

תבלינים

למכור

יש תבלינים שהם קטניות בלבד, ויש תבלינים שמעורבת בהם חיטה באקראי או בכוונה. לכן צריך הכשר

תבניות אלומיניום

להשתמש

על פי בדיקות הרבנות הראשית לא מייצרים בשנים האחרונות נייר עם חומר משיחה מן החי או חמץ.

תבניות אפייה מנייר

להצניע

למרות שהן מצופות מבפנים בחומר פלסטי לשם מניעת מגע בין הנייר לבצק. לפעמים יש מגע.

תה

להצניע

אין חשש חמץ בתה. ראוי להשתמש בתה עם הכשר.

תה בטעמים

למכור

תה בטעמים מכיל תמציות, עלולות להיות מופק מחמץ

תמצית וניל

למכור

מכילה תמציות, והן עלולות להכיל חמץ.

תמצית טעם

למכור

בייצור משתמשים באלכוהול, עלול להיות מופק מחמץ.

תמרוקים

להצניע

אם אין הכשר - לא להשתמש ולא לבער

תרופות

להצניע

יש תרופות שמכילות חמץ גמור, אבל הן לא ראויות למאכל – על כן אין צורך למוכרן.

 

פוסק: הרב שמואל אליהו

ספר: קול צופייך

מקור: גליון 763

הלכה למעשה יש להתייעץ עם מורה הוראה

חפשו עוד ב: פסח

חזרה לדף הקודם
הרשמה להלכה יומית
שם:
דוא"ל:
שליחה